Stołówka szkolna- zasady w czasie pandemii
- Przy organizacji żywienia ściśle zostają przestrzegane warunki higieniczne wymagane przepisami prawa oraz szczególne warunki ostrożności osób korzystających z żywienia.
- Pracownicy kuchni pracują na stanowiskach oddalonych od siebie o 1,5 m, a jeśli to niemożliwe stosują wszelkie środki ochrony osobistej.
- Całe wyposażenie kuchenne jest utrzymane w wysokiej higienie.
- Korzystanie z posiłków odbywa się ściśle według zaleceń tzn. uczniowie zajmują miejsca wcześniej wyznaczone, spożywając je w najbliższym otoczeniu rówieśników z klasy.
- Wyznaczone zostają następujące przerwy obiadowe w celu zmniejszenia liczebności uczniów na poszczególnych przerwach.
Kl. I-II – 11:00
Kl. III – IV – 11:30
Kl. V – VI oraz – 12:25
Kl. VII-VIII 13:25
- W kolejce ustawiamy się klasami, a podczas oczekiwania na podejście do okienka, zachowujemy wymagany odstęp wyznaczony taśmą KOMUNIKACYJNĄ.
- Wazy obsługiwane są wyłącznie przez pracownika stołówki.
- Naczynia i sztućce myte są z dodatkiem detergentu w zmywarkach i wyparzarkach.
- Dania i sztućce zostają wydawane przez osobę wyznaczoną.
- Wyposażenia jadalni jest myte i dezynfekowane po każdorazowym skorzystaniu.
- Herbaty do śniadań – w klasach.