Projekt edukacyjny ,,Co kraj to obyczaj – zwyczaje kulinarne w Polsce i na Ukrainie’’

Projekt edukacyjny ,,Co kraj to obyczaj – zwyczaje kulinarne w Polsce i na Ukrainie’’

W ostatnim dniu nauki w Pleszewskiej Dwójce odbyły się warsztaty kulinarne. Uczestniczyli w nich uczniowie klasy VI b. W ramach 4 godzinnych zajęć uczniowie poznali zwyczaje kulinarne mieszkańców obu krajów. Zapoznali się z przepisami na dane potrawy, sporządzili listy potrzebnych produktów, dokonali podziału obowiązków, a następnie przygotowali: makaron z sosem pomidorowym, koktajl truskawkowy oraz kruche ciasteczka. Podczas zajęć nie zabrakło zasady savoir-vivre’u. W trakcie tego spotkania wychowankowie zostali zapoznani ze sztuką dekorowania i nakrywania do stołu, posługiwania się sztućcami oraz z zasadami obowiązującymi przy stole. Największą radość sprawiły uczniom zajęcia praktyczne związane z nakrywaniem do stołu.
Mamy nadzieję, że zdobyta wiedza i umiejętności przydadzą się w życiu codziennym.
Dziękujemy mamie Nikodema oraz rodzinie Amelii za pomoc w realizacji warsztatów.