Kulinarne warsztaty

Kulinarne warsztaty

Z okazji 11 listopada w klasie IIa odbyły się niecodzienne zajęcia. Uczniowie mieli okazję uczestniczyć w warsztatach wypieku rogali. Zajęcia wspólnie z wychowawczynią przeprowadziła mama Marysi, naszej koleżanki z klasy, pani Marta Pieniężna. Dzieci miały okazję poznać recepturę ciasta, sposób wałkowania i zwijania tych świątecznych słodkości w kształcie podkowy. Uczniowie przy okazji poznali również legendę związaną z początkiem wypieku rogali marcińskich i dowiedzieli się o długiej tradycji kultywowanej szczególnie w naszym regionie, a zwłaszcza w stolicy Wielkopolski- Poznaniu.

Wszystkie polukrowane rogale udekorowaliśmy własnoręcznie zrobionymi biało-czerwonymi ozdobami. Wyglądały pięknie i pysznie!

Bardzo dziękujemy mamie Marysi za zaangażowanie, pomoc i ciekawe zajęcia!

 

tekst i zdjęcia: Jolanta Nowacka