Barwy i smaki jesieni
Jesień to piękna, kolorowa i pełna smaków pora roku. Przekonali się o tym uczniowie klasy II a. Poznawali jej bogactwo, korzystając z wielorakich darów.
Pierwsze dni jesieni skłoniły nas do spaceru po parku i obserwacji zmian, jakie zachodzą w przyrodzie u progu nowej pory roku. Zachwyciły nas kolory jesieni, a w szczególności piękne liście, z których postanowiliśmy zrobić pierwsze jesienne prace. „Jesienne drzewa”, które wykonaliśmy z materiału przyrodniczego upiększają nasz szkolny korytarz. Długo będą przypominały nam o złotej polskiej jesieni.
Wzięliśmy również udział w międzyszkolnym konkursie plastycznym, organizowanym przez świetlicę szkolną – „Jesienny bukiet dla Królowej Jadwigi”. Z radością możemy pochwalić się, że nasz wspólnie wykonany bukiet zdobył I miejsce w kategorii klas I-III!
Ale jesień to nie tylko bogaty świat roślin. Dużo dzieje się również w świecie zwierząt, które przygotowują się do zimy. Dlatego postanowiliśmy bliżej poznać jedne z najpopularniejszych ssaków, które żyją blisko nas. Wykorzystując masę solną i nasze umiejętności wykonaliśmy „Jeże”. Oczywiście najpierw musieliśmy poznać lepiej te sympatyczne zwierzęta. Poszukaliśmy i zgromadziliśmy informacje o ich budowie, zwyczajach i odżywianiu oraz ciekawostki. Czy wiecie, że jeże nie lubią wody, ale w razie potrzeby dobrze pływają? „Jeże” są teraz ozdobą naszego „Kącika przyrodniczego”.
A smaki jesieni? Soczyste owoce i smaczne warzywa, które zbieramy w naszych ogrodach i sadach? Oczywiście też je poznaliśmy, a nawet skosztowaliśmy! Przygotowaliśmy sałatkę „Samo zdrowie”. Przekonaliśmy się również, że warzywa i owoce wyhodowane w ogródku naszej koleżanki Marysi są smaczniejsze od tych, które kupujemy w marketach. Niestety, nie każdy może mieć własny ogródek.
Zachęcamy wszystkich do poznawania barw i smaków jesieni!
Tekst i zdjęcia Jolanta Nowacka